Mat & dryck

Även om det på ytan tycks finnas ett stort utbud av restauranger i El Gouna erbjuder de flesta ungefär samma mat. Detta eftersom att stadsplaneringen tvingat restaurangägarna att nischa sig på ett tema, när de egentligen vill erbjuda klassisk turistmat. Ett exempel är den ”genuina” grekiska restaurangen Athena som marknadsför sig som ”The only greek restaurant in El Gouna”. De erbjuder visserligen Moussaka och Sovlaki,  men på vilken äkta grekisk restaurang hittar du en lång pizza-meny? Detta upprepar sig och de flesta restauranger erbjuder pizza, grillad fisk/kött och ett urval egyptiska rätter.

grillade rakor 300x225 - Mat & dryck

Grillade räkor

Egyptierna har en helt egen snabbmat som heter Shawarma, den motsvarar ungefär grekiska gyros eller turkisk döner, de har även något som heter Koshary som går att köpa i små gaturestauranger. Koshary är en blandning av pasta, ris och bönor som serveras med stekt lök och tomatsås. Om du varit i grekland eller Turkiet har du säkert ätit Mezze, som är en blandning av flera smårätter. Traditionen av detta är inte lika utbredd i Egypten men ibland kan du få det som till exempel förrätt. Bland smårätterna som serveras här kan du bland annat hitta; Tahini – en pasta/dipsås gjord på krossade sesamfrön och sesamolja, Baba Ganoush – en röra gjord på mosad aubergine och olivolja och Mahshi – blandade grönsaker.

Falafel är en relativt vanlig maträtt men här kallas den för Taamiya, Mahallabeya är en god mjölkpudding med kokos och nötter och passar perfekt för efterrätt. Gott att dricka är Karkadé – kallt eller varmt hibiskuste med massor av socker. Det finns även massor av gott Chai te överallt men om du inte gillar för mycket socker måste du säga till när du beställer, annars riskerar du att få en riktig sockerchock. Värt att tänka på om man beställer kaffe är att man då oftast får Ahwa som är mycket starkt och trögflytande turkiskt kaffe i liten kopp, prova aldrig att dricka sumpen i botten eftersom den är fruktansvärt stark. Det lokala kaffet är oftast smaksatt med kardemumma, vill du ha vanligt kaffe ska du beställa Nescafé.

Skulle du få problem med magen på grund av maten eller något annat rekommenderar vi starkt att du köper tabletterna Antinal, de finns på alla apotek, kostnaden varierar från ställe till ställe men tänk på att en förpackning är värd ungefär 20-25 svenska kronor.