Snabba tips

Dricks

Drickssystemet – Baksheesh är utbrett över hela Egypten och här förväntas du ge dricks varje gång någon hjälper dig. Vanligast är att man lämnar ca tio procents dricks på till exempel en restaurangnota, 0,50 eller 1 le till toalettvakter och 1-2 le för andra småtjänster.

Hela drickssystemet är omfattande och betyder mer än en liten belöning för en tjänst, detta eftersom lönenivåerna i Egypten är så pass låga att dricksen är ett viktigt komplement till lönen, den betalas av alla och det kan vara för saker som att få bilen parkerad, posten hemburen, för sophämtningen och mycket annat.

Fotografering

När du är i Egypten är det flera saker som är känsligt eller förbjudet att fotografera, fråga alltid innan du fotograferar människor och ge dem alltid dricks ”för besväret”. Omkring pyramiderna i konungarnas dal, militärer, flygplatser och poliser är förbjudna att fotografera.

Klädsel

Tänk på att inte väcka anstöt när du är i städer och byar, täck alltid axlar och knän. Det gäller både kvinnor och män, är du på besök i en moské eller en kyrka är det ett absolut krav.

Helgdagar

Alla fredagar som är muslimernas helgdag är affärerna stängda på förmiddagarna och öppnar igen på kvällarna.

Vattnet

Drick aldrig kranvattnet i Egypten, det finns alltid billigt vatten på flaska att köpa i alla supermarkets eller små gatuaffärer. En liter vatten kostar ungefär 7 svenska kronor.

Valuta

Egyptiska pund, förkortas LE. Vi rekommenderar en reskassa i form av Euro, utanför hotellområden är det bra att ha Egyptiska pund, bra att veta är att man enligt lag i Egypten måste betala hotellnotor med Euro eller kreditkort.